vacuum

Zapomnij o marnowaniu żywności

marnująca się żywność

Najczęstszą przyczyną psucia się żywności jest jej niewłaściwe przechowywanie. Złe nawyki, które w sobie wyrobiłyśmy, podpowiadają nam, żeby zapasy jedzenia „upychać” na każdej wolnej przestrzeni lodówki, co jest ewidentnym błędem. Jak zatem można uchronić się przed marnowaniem jedzenia? Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych porad.

człowiek z torbą produktów spożywczych

Rozmieszczenie jest niezwykle istotne…

Proces zmiany swoich nawyków związanych z przechowywaniem jedzenia, należy rozpocząć od uporządkowania lodówki. Tłuszcze, nabiał i produkty mleczne zawsze powinny być przechowywane w jej najwyższej części, gdzie nie panuje najniższa temperatura. Dzięki temu masło, jajka, produkty mleczne i sery dłużej zachowają świeżość. Jeżeli lubisz gotować „na zapas”, środkowe półki lodówki pozostaw dla ugotowanej żywności. Pamiętaj, że nie powinno się schładzać potraw, które nie zdążyły wystygnąć – w ten sposób odbierasz chłód innym produktom. Nie zapominaj też o szczelnym zamknięciu, które zapobiegnie dyfuzji zapachów. Na najniższych pułkach i w szufladzie powinny być przechowywane owoce i warzywa.

 

pojemnik próżniowy dafi vacuum 1,3 L

…Ale równie ważny jest sposób przechowywania

Właściwe rozmieszczenie żywności pomoże dłużej trzymać jej świeżość, ale najistotniejszą rolę odgrywa sposób jej przechowywania. Pojemniki próżniowe stwarzają wręcz idealne ku temu warunki. Przechowywanie żywności w próżni sprawia, że produkty mogą pozostać świeże znacznie dłużej, co oznacza zminimalizowanie marnowania i wyrzucania jedzenia. W plastikowych pojemnikach można przechowywać zarówno mięsa, wędliny i nabiał, jak i napoje i potrawy mleczne, sosy, a nawet żywność sypką. Pojemniki pomagają także w utrzymaniu porządku w lodówce, co sprzyja racjonalnemu przechowywaniu żywności.

 

Do prawidłowego działania strony niezbędne są pliki cookie, zapoznaj się z naszą polityką plików cookie.     AKCEPTUJĘ