vacuum

Praktyczne zastosowanie próżni

filet w pojemniku

Zakupy robione pod wpływem impulsu nie dotyczą jedynie butów czy torebek. Równie często zdarza się, że wychodząc do sklepu z pustym żołądkiem, kupujemy „wszystko jak leci”. A co później? Kilogramy zmarnowanej żywności, której nasi domownicy nie zdążyli zjeść, lądują w koszu na odpadki. Rozwiązanie tego problemu jest niezwykle proste i, co najważniejsze, skuteczne.

przechowuj dłużej w próżni

 

Właściwe przechowywanie jedzenia

Dla świeżości produktów spożywczych, bardzo duże znaczenie ma nie tylko miejsce, ale także warunki ich przechowywania. Pojemniki na żywność zapewniają optymalne warunki dla produktów, które ulegają szybkiemu psuciu, lub nie mogą być wystawione na działanie czynników zewnętrznych, jak wilgoć. Niektóre z nich odcinają dopływ powietrza, dzięki czemu żywność pozostaje świeża nawet kilka razy dłużej.

 

Wiele wariantów

Mnogość wariantów, w jakich oferowane są pojemniki próżniowe sprawia, że bez problemu można dopasować je do każdej lodówki. Najczęściej spotykane pojemności to 0,5 l, 1,3 l, 1,5 l oraz 2,7 l. Każdy z nich doskonale nadaje się do przechowywania warzyw, owoców, sałatek, wędlin, mięs i sosów. Próżnia przedłuża także świeżość produktów sypkich, jak mąka czy kasza. Zastosowanie pojemników na żywność może także wykraczać poza kuchnię. Zarówno niektóre metale, jak i nośniki danych, nie „lubią” wilgoci, która może doprowadzić do ich zniszczenia. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby biżuterię czy klisze przechowywać w próżniowych pojemnikach na żywność, do których nie dostanie się nawet odrobina wilgoci.

Do prawidłowego działania strony niezbędne są pliki cookie, zapoznaj się z naszą polityką plików cookie.     AKCEPTUJĘ