vacuum

Praktyczne zalety plastikowych pojemników

sałatka z pomidorów z pompką próżniową

Każda pani domu doskonale wie, jak bardzo irytujące może być szybkie tempo, w jakim wędliny ulegają procesowi psucia. Często zdarza się, że żywność kupiona dzisiaj, na drugi dzień nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Jakie są tego przyczyny i jak można poradzić sobie z tym problemem? Przyjrzyjmy się temu nieco bliżej.

plastry szynki z sałatą na talerzu

Niewłaściwe przechowywanie to najczęstszy błąd

Szybkie psucie wędlin najczęściej jest efektem ich niewłaściwego przechowywania. Niezbyt często zdarza się, żeby obsługa sklepów pakowała zakupioną żywność w pergamin, często natomiast rolę opakowania pełni folia, która nie przepuszcza powietrza i w konsekwencji sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, które odpowiadają za powstanie pleśni. Wyjęcie wędliny z folii i pozostawienie jej na talerzu też nie rozwiązuje problemu, gdyż w tych warunkach nasza żywność bardzo szybko wyschnie. Idealne warunki do przechowywania stwarzają natomiast pojemniki plastikowe.

 

Pięciokrotnie dłuższa świeżość? To możliwe!

Zalety pojemników plastikowych można by mnożyć bez końca, jednak ich największą zaletą jest fakt, że żywność przechowywana w warunkach próżni, zachowuje świeżość nawet pięć razy dłużej. Odpowiednio dobrane pojemniki próżniowe mogą więc raz na zawsze rozwiązać problem zmarnowanego jedzenia. Zasada ich działania jest niezwykle prosta – za pomocą specjalnej pompki w pojemniku wytwarzana jest próżnia, a w takich warunkach nie zachodzi proces utleniania ani zawilgocenia. W pojemnikach plastikowych można przechowywać nie tylko wędliny, mięsa, owoce czy warzywa, ale także produkty mleczne, jak orzeźwiające koktajle.

Do prawidłowego działania strony niezbędne są pliki cookie, zapoznaj się z naszą polityką plików cookie.     AKCEPTUJĘ